Wpis

Jak ustalić menu na wesele?

03 25 19

Na jakie menu postawić, by zadowolić wszystkich zaproszonych gości? Na to pytanie trzeba sobie odpowiedzieć dużo wcześniej, ponieważ dobór jadłospisu może się okazać trudnym wyzwaniem. Nie chcemy przecież zawieść oczekiwań naszych gości.

Na dodatek polskie wesela odznaczają się obfitością stołu i jakością serwowanych potraw. Zostało nam to jeszcze z czasów szlacheckich i pewnie nieprędko się coś zmieni.

Czy da się ustalić menu, które zadowoli wszystkich gości?

Przede wszystkim zdajcie się na wiedzę i doświadczenie kucharza i właścicieli sali bankietowej. Ludzie, którzy zorganizowali dziesiątki przyjęć weselnych na pewno wiedzą, jakie menu zadowoli wszystkich gości. Jest też prawdopodobne, że dostaniecie do wyboru kilka propozycji w różnych przedziałach cenowych.

Takie jadłospisy są skomponowane w taki sposób, by zadowolić większość gości – na liście znajdą się na pewno znane i lubiane potrawy.

Miejcie na uwadze, że gotowe menu można zmodyfikować i dostosować do własnych potrzeb. Jeśli macie pewność, że niektóre potrawy nie przypadną do gustu Waszym gościom, możecie z nich śmiało zrezygnować. Dodajcie od siebie to, czego nie ma w podstawowej ofercie.

Dostosujcie menu do pory roku, w jakiej bierzecie ślub. Latem zdecydujcie się na kremy warzywne, z kolei zimą lepiej postawić na rozgrzewające zupy – na przykład rosół.

idealny jadłospis na wesele

Jakie potrawy powinny się znaleźć w menu?

Weselny jadłospis powinien zawierać tradycyjne dania polskiej kuchni. Jednak coraz więcej par decyduje się na pewne urozmaicenia. Jeśli jesteście miłośnikami kuchni tajskiej albo włoskiej, warto włączyć do menu kilka dań – chociażby po to, by zaprezentować gościom coś innego niż zwykle.

Coraz większą popularnością cieszą się candy bary, na których znajdziemy tradycyjne przysmaki z polskiej wsi. Z kolei popularność zyskują również dania bez glutenu lub kuchnia wegańska. Możemy się nawet spotkać z potrawami typowo wegańskimi. Wszystko zależy od upodobań pary młodej i otwartości weselników na nowe smaki.

jak ustalić menu na wesele

Ilość dań na stołach weselnych

Niewątpliwie należy wziąć pod uwagę liczbę gości, jaka będzie uczestniczyła w uroczystości. Jednak kolejnym ważnym kryterium jest czas trwania. Jeśli wesele jest przewidziane na 12 godzin, powinniście zadbać przynajmniej o 4 ciepłe posiłki. W przypadku obiadu weselnego wystarczą 2 ciepłe posiłki, ze względu na to, że takie przyjęcie przewidziane jest zwykle na 5-6 godzin.

Oprócz ciepłych dań, na stole weselnym powinny zagościć różnego rodzaju przystawki i zakąski, a także ciasta, desery i owoce. Miejcie na uwadze, że na weselu nie może zabraknąć jedzenia. Jednak starajcie się to wypośrodkować, żeby potem niczego nie wyrzucać.

idealne menu weselne

W jakiej kolejności podawać dania na weselu?

Kolejność serwowania posiłków ma znaczenie – przede wszystkim, wyznaczycie porządek uroczystości, a także dacie gościom szansę na posmakowanie poszczególnych potraw pomiędzy tańcami.

Zaczynamy od podania obiadu, który zwykle składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Na tę część uroczystości trzeba wygospodarować około 1,5 godziny. Po obiedzie możecie podać tort, jeśli nie zdecydujecie się na podanie go o północy.

Aż do kolacji serwujcie przystawki, słodycze i zakąski. Na kolację również powinniście zaserwować jakiś ciepły posiłek. Jednak nie przygotowujcie posiłku z tych samych składników, co obiad.

Po kolacji na stoły wracają zimne przystawki i ciasta. Po północy przychodzi czas na ostatni ciepły posiłek – zwykle coś lekkiego, co ma za zadanie wzmocnić Waszych gości.

Organizacja wesela pod każdym względem może przysporzyć kłopotów. Jeśli jednak dobrze przemyślicie sprawę i nie zapomnicie o żadnym elemencie, na pewno będziecie mieli tego dnia mniej stresu. Dobrze zaplanowane menu weselne to jedna z tych rzeczy, którym trzeba poświęcić sporo uwagi.

Chciałbyś zostać naszym partnerem?

Teraz możesz poszerzyć Swoją ofertę o nową usługę zarazslub.pl.
Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalną propozycję.