Wpis

Menu weselne – propozycje potraw i porady organizacyjne

12 11 19

Ułożenie menu weselnego to niełatwe wyzwanie.
Sprawdźcie, na jakie potrawy postawić, aby zadowolić zaproszonych gości. 

Menu weselne powinno zawierać kilka ciepłych dań głównych, przystawki, słodycze oraz kulinarne atrakcje. Ustalając jadłospis powinniście wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe zaproszonych gości.

Kiedy ustalić menu weselne i od czego zacząć?

Wstępną propozycję menu weselnego możecie omówić nawet kilka miesięcy wcześniej. Dokonaliście już rezerwacji sali weselnej? Czy zdecydowaliście się skorzystać również z usług kulinarnych lokalu? Jeśli tak, nic nie stoi na przeszkodzie, aby skonsultować swoje plany z szefem kuchni. Spokojnie, nie musicie czekać, aż goście potwierdzą swoją obecność. Listę potraw możecie później zmodyfikować, a sprecyzowanie wizji na pewno usprawni Wasze przygotowania i pomoże szybciej ustalić finalną wersję menu. Najlepiej zająć się tą kwestią 3-4 miesiące przed ślubem, aby zdążyć dopasować alkohol, napoje i desery, a także umówić się z dostawcami. 

 

O czym należy pamiętać,

kiedy komponujemy jadłospis?

W prawidłowo skomponowanym menu weselnym na pewno znajdą się dania główne, przystawki, zakąski, ciasta oraz słodycze. Ile? To już zależy od czasu trwania zabawy. Przy wyborze nie należy się jednak kierować egzotycznymi nazwami czy wyglądem, a smakiem. Pamiętajcie, że dobre połączenie potraw jest o wiele ważniejsze niż zrobienie wrażenia, które późnej trzeba będzie odchorować.  No, dobrze, ale co zaserwować przed de vollaile’m? W tej kwestii najlepiej poradzić się szefa kuchni, który doskonale wie, co zadowoli gości, a które pomysły warto zachować na inną okazję. Ważne, aby było różnorodnie, smacznie i wykwintnie.

Coraz więcej osób rezygnuje z potraw zawierających gluten, laktozę czy cukier. Wegetarianie, weganie, alergicy… są wśród nas, a jeśli wiemy, że pojawią się na naszym weselu, tym bardziej wypada zadbać, aby skonsumowali coś więcej aniżeli napoje. Bezpiecznie byłoby podpytać gości o tolerancję różnych składników przed przyjęciem. Informacje, że kuzyn, ciocia czy szwagierka przestrzegają szczególnej diety, pozwoli Wam wyjść im na przeciw. Kiedy zatroszczycie się, aby obok potraw, znaleźli  przyjazne dla siebie alternatywy, na pewno to docenią! 

W jakiej kolejności podawać dania na weselu?

Kolejność serwowania posiłków ma ogromne znaczenie. Przede wszystkim, jest to nieformalny sposób wyznaczania porządku uroczystości, bo dania są zaplanowane godzinowo tak, by stanowiły przerywniki między dłuższymi zabawami na parkiecie. Harmonogram kulinarny musi być dopasowany do harmonogramu wesela.

Pierwszy posiłek podaje się po powitaniu Młodej Pary chlebem i solą, oraz wzniesieniu uroczego toastu, po którym Młodzi tradycyjnie tłuczą kieliszki. Kiedy wszyscy goście zasiądą już do stołu, wita ich szybka przystawka na ciepło lub na zimno (w zależności od pory roku), a zaraz po niej pojawia się zupa, najczęściej rosół albo żurek w chlebie. Pierwsze danie główne to zwykle tłustsza potrawa mięsna – kurczak, wołowina lub wieprzowina, z dodatkami i surówkami. Oczywiście dla wegetarian może być ryba, np. dorsz czy łosoś. Na tę część uczty należy przewidzieć 1,5 h, ponieważ to czas, kiedy goście się ze sobą witają i wznoszą pierwsze toasty.

Kolejny punkt programu to zwykle składanie życzeń nowożeńcom. W tym czasie obsługa kelnerka wymienia zastawę stołową i zapełnia stół smakowitymi przystawkami, pysznymi ciastami i owocami. Nowych dań powinno regularnie, co jakiś czas przybywać. Dania główne pojawiają się zwykle co 2-3 godziny. Zaraz po nich zwykle pojawia się deser.

Gorące dania, które miło zaskoczą Waszych gości 

Szefowie kuchni bardzo chętnie polecają dania mięsne, np. pieczeń w sosie grzybowym, grillowane udka, nadziewane kotlety, czy blankiet z indyka. Najlepiej zdecydować się na 3-4 rodzaje mięsa i podawać ja z różnymi dodatkami. Ziemniaki przecież świetnie zastąpią kluski śląskie, a mięsa w sosie kotlet schabowy czy filet z kurczaka.  Smak jednych potraw idealnie podkreślą owoce, inne należy podać z warzywami. Na stole nie może być nudy, jednak doświadczony kucharz na pewno na nią nie pozwoli. 

Popularną atrakcją wieczoru, która na pewno miło wszystkich zaskoczy, jest pieczone prosie, podawane najczęściej po zabawach oczepinowych. Wjazd prosiaka z jabłkiem w pysku zawsze jest bardzo spektakularny. Nieraz towarzyszy mu ogień oraz dynamiczna muzyka. Goście to uwielbiają! 

Przystawki weselne, które zrobią furorę

Wybierając przystawki i przekąski, pamiętajcie, że goście jedzą przez cały czas trwania imprezy i wznoszą liczne toasty. Dlatego właśnie najlepiej postawić  na lekkostrawne opcje, dopasowane do dań głównych. Ma być różnorodnie, ale ze smakiem. Goście w przerwie pomiędzy tańcami bardzo lubią zjeść coś orzeźwiającego lub wytrawnego. W roli zakąsek świetnie sprawdzą się faszerowane warzywa, szaszłyki, śledzie, schab na zimno, wytrawne babeczki, sałatki z kawałkami kurczaka, czy półmiski z wędlinami.

Jaki alkohol wybrać na wesele?

Wino, wódka czy nalewka?

Odpowiadamy: wino, wódka i nalewka 🙂 A wesele zaczniemy tradycyjnie od szampana. Alkohol to jedna z istotniejszych kwestii. Po pierwsze nie może go zabraknąć, po drugie powinien być odpowiednio dopasowany do serwowanych dań.

Wódkę zwykle liczy się po 0,5 l na osobę i podaje się schłodzoną (często w kubełkach z lodem). Pan Tadeusz, Soplica, Ogiński czy Żubrówka? O tym decyduje Para młoda. Pamiętajcie tylko, że jeśli planujecie zabawy oczepinowe z prezentami, naturalnie potrzebujecie więcej butelek.

Coraz więcej par decyduje się, aby postawić na stole weselnym wino, i to bardzo dobry wybór! Czerwone wytrawne lub półwytrawne wino wspaniale podkreśli smak dziczyzny, wołowiny, kaczki czy gęsi.  Natomiast białe wino nada się do ryb, drobiu, warzyw i sałatek. Słodkie czy półsłodkie białe wino doskonale sprawdzi się obok deserów i ciast.  Z menu nie wolno wykluczyć także nalewki, likierów, whisky czy bimbru. Część rodziny mogłaby poczuć się rozczarowana…

Waszym gościom w czasie przyjęcia dobrze też zrobi kawa herbata. Pamiętajcie, że na stole nie powinno zabraknąć soków, wody i napojów gazowanych.

Atrakcje kulinarne – candy bar, stół wiejski…

Chcecie uniknąć bałaganu na stołach i zaproponować gościom więcej atrakcji kulinarnych? Idealny rozwiązaniem będzie zorganizowanie osobnego baru ze słodkościami lub stołu szwedzkiego z tradycyjnymi polskimi przysmakami. 

Bar otwarty – to miejsce zapełnione alkoholami. Wino, piwo, whisky, gin… Dla każdego coś dobrego.  Zdarza się, że za barem stoi uzdolniony barman, który proponuje bardziej wymyślne drinki i widowiskowy sposób przygotowuje je na oczach gości.

Stół wiejski – od razu kojarzy się z kuchnią polską, prawda? Tu raj odnajdą miłośnicy dziczyzny, smalcu, wędzonych kiełbas czy szynek.

Candy bar – czyli inaczej stół z łakociami. Czekoladowa fontanna, egzotyczne owoce, trufle, praliny, ciasta, ciasteczka, desery w pucharkach… Chyba nie ma osoby, która potrafi oprzeć się pokusie candy baru. 

Słodki gwóźdź programu: tort weselny

Kulminacyjnym punktem każdego wesela jest tort weselny. Zwykle czarująco udekorowany, pojawia się najczęściej w okolicach północy. Idealny tort będzie (uwaga) najbardziej uniwersalny smakowo, a jego kolorystyka będzie nawiązywać do motywu przewodniego przyjęcia. Wielkość zależy od liczby zaproszonych osób, jednak zawsze warto być przygotowanym na więcej. Nie ma sensu stresować się, że zabraknie. A kształt? To już zależy od preferencji Pary Młodej oraz budżetu. Ceny tortów o wyszukanym kształcie potrafią się kończyć nawet na kilkuset złotych za kilogram.

Kilka propozycji menu na wesele:

Zupa na wesele: rosół z makaronem, barszcz czerwony, krem z dyni, żurek w chlebie, zupa gulaszowa

Zakąski na wesele: pasztet, schab, ryba po grecku, śledzie, szaszłyki z warzyw, galaretki drobiowe, sonata z cukinii, pomidorowe terinne, deska serów, tartaletki

Sałatki na wesele: jarzynowa, grecka, z grillowanym kurczakiem, z łososiem

Dania główne na wesele: filet z kurczaka, indyk z owocami, mięsa w sosie, faszerowane polędwiczki wieprzowe, pieczeń z kluskami śląskimi, pierś z kaczki

Dodatki do doń ciepłych: kluski śląskie, ziemniaki, frytki, pieczywo

Surówki: z białej kapusty, z selera, bigos, buraczki, marchewka z jabłkiem

Dla wegetarian: kotleciki brokułowe, ryba,  klopsiki z soczewicy, szaszłyki warzywne, bogracz z cieciorką

Desery: lody, ciasta, owoce

Chciałbyś zostać naszym partnerem?

Teraz możesz poszerzyć Swoją ofertę o nową usługę zarazslub.pl.
Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalną propozycję.